Areda Survey, 1.800 kişiyle “sokak hayvanları” araştırması gerçekleştirdi. Araştırmaya göre katılımcıların %53,7'si sokak hayvanlarının tehlikeli olduğuna inanmıyor. Katılımcıların %40,5'i saldırgan köpeklerin barınaklardan alınması gerektiğini düşünürken, %35,6'sı bu hayvanların rehabilite edilmesi gerektiğini söylüyor. %16,4'ü çözümün saldırgan hayvanlara ötenazi yapmak olduğuna inanırken, %67,2'si çözümün kısırlaştırma olduğuna inanıyor.
Areda Survey “Sokak Hayvanları” araştırmasını yayınladı. Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 48,2'si evinde evcil hayvanı olmadığını, yüzde 35'i evcil hayvan sahibi olduğunu, yüzde 16,8'i ise geçmişte evcil hayvan beslediğini belirtiyor. Katılımcıların yüzde 56,3'ü sokak hayvanlarını beslemenin mahalle sakinlerinin sorumluluğu olmadığını söylerken, yüzde 43,7'si mahalle sakinlerinin sorumluluğunda olduğunu söyledi.
“Siz veya bir yakınınız başıboş hayvanların saldırısına uğradı mı?” Sorulduğunda bir yakınının saldırıya uğradığını söyleyenlerin oranı %33,9 iken, saldırıya uğradığını söyleyenlerin oranı %24,4 olup bu oran %24,4 düzeyindedir.
SOKAK HAYVANLARININ UYUMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNENLERİN PAYI DÜŞÜK
Ankete katılanların yüzde 40,5'i insanlara saldıran köpeklerin barınaklara bırakılması gerektiğini düşünürken, yüzde 35,6'sı bu hayvanların rehabilite edilmesi gerektiğini düşünüyor. %16,4'ü saldırgan hayvanların öldürülmesi gerektiğine inanıyor. Sokak hayvanlarının kısırlaştırılması gerektiğini düşünenlerin oranı toplumun yüzde 67,2'sini oluştururken, kısırlaştırmanın doğru olmadığını düşünenlerin oranı ise yüzde 29,3 oldu.
Görüşülen kişilerin yüzde 49,5'i belediyelerin sokak hayvanlarına yönelik çalışmalarını yetersiz bulurken, yüzde 19,9'u yeterli görüyor. %18,1'i bu konuda herhangi bir çalışma yapılmadığını söylüyor.
Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 51'i sokak hayvanlarının doğal hallerine bırakılması gerektiğini düşünürken, yüzde 44,1'i ise hayvanların toplanıp barınaklara götürülmesi gerektiğini düşünüyor.
ARAŞTIRMA METODOLOJİSİ
Türkiye genelinde 1.800 kişinin katıldığı ve 18-21 Nisan 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden biri olan CAWI tekniği ve “Areda Survey'in profil tabanlı dijital paneli” kullanılarak gerçekleştirildi.