Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, sıcak havalarda serinlemek için tüketilen soğuk içeceklerin mide-bağırsak sağlığına verdiği zararları anlattı. Profesör. Dr. Vedat Göral: “Soğuk su içmek bazı kişilerde olumsuz etkilere neden olabiliyor. Normal bir insanın vücut ısısı 36 ila 37 derece arasındadır. İçtiğimiz soğuk su ile vücut sıcaklığımız arasındaki 10-12 derecelik fark herhangi bir sorun yaratmaz. Ancak su soğursa vücudumuz kendine zarar vermeye başlayabilir. Hızlı soğuk su içmek yemek borusunda kasılmalara ve rahatsızlığa neden olabilir. “Gastrit ve ülseri olan kişilerde soğuk su içmek mide asidini artırarak midede aşırı gaza, kramp benzeri ağrıya, yanmaya ve mide rahatsızlığının artmasına neden olur” dedi.
“BAĞIRSAK HAREKETLERİNİ ARTTIRIR”
Profesör. Dr. Vedat Göral şöyle devam ediyor: “Çok hızlı, özellikle de çok soğuk su içmek mide ağrısına, kramplara ve gaz oluşumuna neden olabilir. Ancak mide sorunu olmayanlar için soğuk su içmenin hiçbir zararı yoktur, aksine vücuttan ısıyı uzaklaştırır ve kişi kendini daha iyi hisseder; Susayan kişiye soğuk su içmek de performansını artırır. Soğuk su içmek bağırsak hareketlerinin artmasına neden olur ve karın ağrısı, gaz ve şişkinliğe neden olur. Bu nedenle soğuk su içiyorsanız yavaş yavaş ve küçük dozlarda içmelisiniz. Soğuk içme suyunun ideal sıcaklığı 16 derece olmalıdır. “Düşük sıcaklıklarda olumsuz etkilerden kaçınmak için, ılık su ekleyerek soğuk su içmek en iyisidir.”
Bu içerik Nilgün Akbıyık tarafından yayınlanmıştır.