AA
Oluşturulma tarihi: 25 Aralık 2024 10:51
Reel kesim güven endeksi Aralık’ta bir önceki aya göre 1,3 puan düşerek 99,1’e geriledi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Aralık ayı ekonomik trend istatistikleri ve reel kesim güven endeksi açıklandı.
Ekonomik Eğilim Anketi sonuçları, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1.754 işyerinden alınan yanıtların ağırlıklandırılması ve toplulaştırılmasıyla değerlendirildi.
Bunun sonucunda reel kesim güven endeksi Aralık ayında bir önceki aya göre 1,3 puan azalarak 99,1’e geriledi. Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi de 0,7 puan azalarak 102,7’ye geriledi.
Endeksi oluşturan anket sorularının yayılım endekslerini incelediğimizde önümüzdeki 3 aylık toplam istihdam endeksinin, önümüzdeki 3 aylık ihracat sipariş miktarının, gelecek 3 aylık üretim hacminin ve gelecek 3 aylık üretim hacminin genel eğilim değerlendirmeleri artıyor, sabit sermaye yatırım giderleri, mevcut siparişlerin toplam tutarı, son 3 ayın toplamı. Sipariş miktarı ve mevcut nihai ürün stoğuna ilişkin değerlendirmeler endeksi düşüş yönünde etkiledi.
Son 3 aydaki değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bildirenlerin lehine eğilim, düşüş bildirenlere doğru kayarken, iç piyasaya ve iç pazara yönelik üretim siparişi miktarında azalma bildirenlerin lehine eğilim görüldü. ihracat siparişlerinin miktarı önceki aya göre daha güçlü oldu.
Mevcut sipariş toplamlarının sezon normallerinin altında, nihai mamul stok seviyelerinin ise sezon normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmeler bir önceki aya göre güçlendi.
Önümüzdeki 3 aya ilişkin derecelendirmelerde üretim hacminde artış bekleyenler lehine eğilimin bir önceki aya göre zayıfladığı, ihracat sipariş miktarında artış bekleyenler lehine eğilimin ise azaldığı görülüyor. yurt içi sipariş miktarları güçlenirken, önümüzdeki 12 ayda sabit sermaye yatırım harcamalarına ilişkin yukarı yönlü beklentiler bir önceki aya benzer. İstihdamda zayıflama ve gelecek üç aya ilişkin istihdam beklentilerinde güçlenme gözlendi.
ÜFE beklentileri %45’e düştü.
Gelecek üç ayda ortalama birim maliyetlerde artış bekleyenler ve son üç ayda artış bildirenler lehine eğilim zayıfladı.
Gelecek 3 aya ilişkin satış fiyatlarına ilişkin artış beklentilerinin güçlendiği gözlenirken, gelecek 12 ay sonunda yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 0,4 puan azalarak yüzde 45,0’e ulaştı.
Sektörlerinin genel gidişatı konusunda geçen aya göre daha kötümser olduklarını ifade edenlerin lehine eğilim zayıfladı.