Ordu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Mesleki ve Teknik Lisesi Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Bölümü öğrencileri, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) desteğiyle üretilen yerli mikrodenetleyici deney kartını kullanarak kodlama eğitim seti tasarladılar. ) bir araştırma ve geliştirme projesi olarak.
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından geçen yıl “KOD-AT” adıyla tescil belgesi verilen öğretim setinin seri üretimi öğrenciler tarafından yapılıyor.
Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Sektör Başkanı Hasan Boruza, Türkiye’de araştırma ve geliştirme yapan sayılı okullardan biri olduğunu söyledi.
Programlamanın yeni eğitim ve öğretim sistemlerinde trend haline geldiğini belirten Boruza, şöyle konuştu: “Artık ilkokuldan üniversiteye kadar programlama eğitimi alıyoruz. Programlama eğitimi hayatımızın her alanında mevcut. Kullandığımız birçok cihaz yazılımla çalıştığı için, Bu becerileri temelden en ileri seviyeye taşımak için bir programlama eğitim seti oluşturmaya karar verdik.” dedi.
Eğitim setinde beyin diyeceğimiz ve kodları atayacakları yapıyı T3 Vakfı tarafından geliştirilen mikrodenetleyici kart üzerinde modellediklerini anlatan Boruza, her alanda yerli ve milli ürünler görmek istediklerini açıkladı.
Boruza, programlama eğitimi alan öğrenci ve kurumların yazılımlarını rahatlıkla kullanabilmesi ve sette uygulayabilmesi için böyle bir çalışma yaptıklarını söyledi.
“Deneyap kodlama eğitim seti piyasada tektir”
İlkokuldan üniversiteye kadar geniş bir yelpazede kullanılabilecek kodlama seti ile temel seviyeden ileri seviyeye kadar kodlama uygulamaları yapılabileceğine dikkat çeken Boruza, şöyle devam etti:
“Kodlama eğitim setimizde 37 parçadan oluşan sensör seti ve uygulamaları, görüntü ve ses işleme, Wi-Fi uzaktan kumandalı mobil uygulamalar gibi birçok çalışma yapılabiliyor. Ayrıca setimizde güncel teknolojilerin yüzlerce uygulamasını da yapabiliyorsunuz. Setimizde malzemelerin yerleştirilmesi için mıknatıslı özel bir bölme bulunmamaktadır. Standart malzemeler kullanılabilmektedir.” pazar.”
Boruza, tescil belgesini de aldıkları kodlama eğitim setinin seri üretimine başladıklarını belirterek, şu değerlendirmeyi gerçekleştirdi:
“Bu seti okulumuzun döner sermayesi aracılığıyla kodlama sağlayan her kuruma satmaya başladık. Setimizi önce Ankara Özdemir Bayraktar Anadolu Mesleki ve Teknik Havacılık ve Uzay Sanayi Lisesi’ne sattık. Ayrıca setimizi Bilim Sanat’a da sattık. Merkezler, Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki bazı okullar ve bazı belediyeler. Setimiz yazılımla ilgili birimlere satılmıştır. Şu anda seri üretimimiz devam etmektedir. İstenilen sayıda set üretip pazarlayabilecek kapasiteye ulaştık. Öğrencilerimiz devam edecek. Setlerimiz satıldığı sürece üretelim. “Farklı aşamalarda çalıştıkları için belli bir gelir elde ediyorlar.”
Kodlama eğitim setinin üretiminde öğrencilere rehberlik ve tavsiyelerde bulunduklarını belirten Boruza, şöyle konuştu: “Ancak öğrencilerimiz bu setin tasarım ve üretim aşamalarına katkı sağladılar. Setin seri üretiminde en büyük pay ve pazarlama aşamalarına getirmek öğrencilerimize aittir.” dedi.
Boruza, projenin amacının kodlama eğitim setinin mikrodenetleyici kartını üretmek olduğunu sözlerine ekledi.
Öğrenciler projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyor
Proje ekibine gönüllü olarak katıldığını anlatan 12. sınıf öğrencisi Nazım Kerim Çelik, şöyle konuştu: “Bazen sabahlara kadar bu sette çalışıyordum. Çok uykusuz anlar yaşadım. Yaklaşık bir buçuk yıldır üzerinde çalıştığımız projeyi tamamladık. Biz “Bu sonuca ulaştığım için mutluyum. Bu set aynı zamanda bizim gelişimimiz için de geçerli.” “Çok güzel bir fırsattı” dedi.
Çelik, eğitim setini birçok okul ve kuruma satarak para da kazandıklarını söyledi.
11. sınıf öğrencisi Alperen Karakoç ise diğer derslerden vakit buldukça arkadaşlarıyla birlikte laboratuvarda setin tüm aşamalarını çalıştıklarını söyledi.