Gürcistan Parlamentosu “Yabancı Ajanlar Yasasını” Onayladı

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

AB'nin Dışişleri ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gürcistan'ın yabancı ajanlara ilişkin yasayı kabul etmesinin ülkenin üyelik yolunu olumsuz etkileyeceğini söyledi.

REKLAM

Gürcistan Parlamentosu, AB üyeliğine giden yolu tehlikeye atabilecek tartışmalı “Yabancı Ajanlar Yasası”nı onayladı.

Yeni yasa, medya kuruluşlarının ve STK'ların, finansmanlarının en az yüzde 20'sini yurt dışından almaları durumunda yabancı ajan olarak kaydolmalarını zorunlu kılıyor ve uymayanlara ağır para cezaları uyguluyor.

Gürcü yönetim yetkilileri, “Şeffaflık Yasası” adını verdikleri yeni tedbirin, yabancıların iç siyaseti etkileme girişimlerini engelleyeceğini savunuyor.

Ancak eleştirmenler, yasanın ifade özgürlüğünü önemli ölçüde sınırlayabileceği ve Gürcistan'ın AB üyeliği hedefini sabote edebileceği konusunda uyarıyor.

Brüksel defalarca Gürcü milletvekillerine yasayı terk etmeleri ve “Avrupa yolunda” kalmaları yönünde çağrıda bulundu. Washington da benzer endişelerini dile getirdi.

AB geçen Aralık ayında Gürcistan'a aday statüsü teklif ettiğinde, Tiflis'in üyelik hedefinde ilerleme kaydedebilmesi için temel politika tavsiyelerini uygulaması gerektiğini açıkça belirtmişti.

Yasanın kabul edilmesine tepki gösteren AB dış politika şefi Josep Borrell, yasanın kabul edilmesinin ülkenin üyelik yolunu olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Borrell yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Avrupa Birliği, Gürcistan Parlamentosu'nun, Başkanın vetosuna rağmen Dış Etki Şeffaflığı Yasasını kabul etmesinden ve bu yasanın yürürlükten kaldırılması yönündeki açık tavsiyesi de dahil olmak üzere Venedik Komisyonu'nun ayrıntılı hukuki argümanlarını göz ardı etmesinden derin üzüntü duymaktadır”.

“Gürcü otoritelerini bu eğilimi tersine çevirmeye ve AB'ye kararlı bir şekilde yaklaşmaya çağırıyoruz. Dinamikleri değiştirmek için hâlâ zaman var, ancak hükümet yetkililerinin güçlü bir kararlılık göstermesi gerekiyor.

“AB ve Üye Devletler bu gelişmelere yanıt vermek için tüm seçenekleri değerlendiriyor.”

Yasanın muhalifleri bunu “Rus yasası” olarak adlandırdı çünkü bunun Kremlin'in siyasi muhalifleri hedef almak, onlara karşı ayrımcılık yapmak ve nihayetinde yasadışı ilan etmek için çıkardığı benzer yasaları yansıttığını söylediler.

Birleşik Ulusal Hareket muhalefeti, tasarıyı Gürcü Rüyası'nın ülkeyi Rusya'nın nüfuz alanına sokma çabalarının bir parçası olarak nitelendirdi ve bu suçlamaları şiddetle reddetti.

Georgian Dream, Rusya'da servet sahibi olan eski başbakan ve milyarder Bidzina Ivanishvili tarafından kuruldu.

Tasarıyı eleştirenler arasında Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zourabichvili de yer alıyor. Zourabichvili, iki haftadan kısa bir süre önce tasarıyı veto ederek, sözde Rus yasasının “Anayasamıza ve Avrupa standartlarımıza aykırı olduğu ve bu nedenle Avrupa yolumuza engel teşkil ettiği” uyarısında bulundu.

Ancak parlamento komitesi Pazartesi günü bu hamleyi bozarak Salı günü nihai onayın alınmasının önünü açtı.

Geçtiğimiz ay on binlerce protestocu, yasa yapıcıları tasarıyı parlamentoya sunmaktan caydırmak için Gürcistan sokaklarına döküldü.

Salı günkü son okuma öncesinde Tiflis parlamentosu önünde toplanan yüzlerce protestocudan bazıları AB bayraklarına bürünmüştü.

Polisle çıkan çatışmada aralarında medya mensuplarının da bulunduğu onlarca kişi gözaltına alındı.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber